Hijrah

October 11, 2008 at 4:29 pm (Uncategorized)

Sukacita dimaklumkan bhw blog ini tlh bertukar alamat ke:

http//:fiqriz.blogspot.com/

jadi..blog ni x akn tamat tempohnye dan x akan diupdate lg..namun ia akan bertukar dan aktif di blogspot di address diatas…

sekian

Permalink 1 Comment

:DeaDLinE:

September 18, 2008 at 7:48 am (Uncategorized)

Salam muhibbah, salam perpaduan. Ape kabo kome2 sekalian? HArapnye sihat dsamping keluarga terchente. Actually x de ape pun nk postkn arini. X de Idea. Kui3x

Anywhere, terasa ingin memaklumkan kpd yg berkenaan mengenai UCAS application 4 non medic. Ada ura2 mengatakan bhwa deadline nye adalah 6 Oct bkn 16 Oct. So, disebabkn kerisauan dan kegundahan dek kerana masih blm siap PS (huhu), dgn segeranya penulis dan teman penulis yg semalas dgn penulis (x siap PS lg) pg ke counsellor department utk mengkonfemkan khabar angin ni. Ye la. KAlau btol, nampak gayanye berserabutla kpd ni. 

Dgn ni, sy selaku wakil pelajar2 Kyuem (perasannye) dgn sukatcitanya memaklumkan bhw, tarikh final deadline yg rasminya adalah pd 16 OCTOBER 2008..Yg 6 Oct 2 cume deadline kpd student utk register dlm UCAS dan mngisi borang kat counsellor departmt berkenaan ID, password,dll (yg berkaitan dgn UCAS application)..Fuh..So, ape lg, it’s time 2 finish my personal statement!! 

Permalink 1 Comment

:BaLanCe:

September 15, 2008 at 2:34 pm (Uncategorized)

Ape bende la yg balance kan? haha.. ape pun ia x menggembirakan hati yg sedang duka ini..isk2

Permalink Leave a Comment

:PerIbaDi MusLiM:

September 14, 2008 at 10:42 am (Uncategorized)

Click image utk besar

Permalink 2 Comments

:SantAi SeBeNTAr:

September 13, 2008 at 12:36 am (Uncategorized)

Akhirnya…..

Rehat kan minda wat seketika. (insyaAllah arini je..huhu).

Permalink Leave a Comment

:HelPinG eAch OtheR:

September 12, 2008 at 7:05 am (Uncategorized)

Alhamdulliah..paper chem sudah selesai berjawab.. Mcm mane td? Hmm. Not bad. Dibantu dgn probability yg tlh dibincangkn smlm, boleh la. Rasa lbh tenang berbanding apabila selesai menjawab paper 2 chem smlm. Amin. Mmg x dinafikan, jangkaan utk paper 1 chem td utk keluar past past past past paper mmg x mengecewakan. Mmg banyak compilation soklan2 past past past past past past paper yg kuar td.

Skrg, tggal paper 1 bio n physics plk esok. Beban chem diketepikan wat sementara waktu. Fokus kat bio n physics plk.

Sedar x sedar kita sudah memasuki 12 Ramadhan. Bagaimana amalan kita sblm ni? Jika anda sudah fikir ia sudah mencukupi, gandakan lg. Topup amalan sampai infiniti. Rebut segala peluang utk mengutip sbyk pahala dlm bulan ni. Sempena hari jumaat yg mulia ni, ingin bercerita mengenai satu kisah.

Pada suatu masa ketika Abdullah bin Mubarak berhaji, tertidur di Masjidil Haram. Dia telah bermimpi melihat dua malaikat turun dari langit lalu yang satu berkata kepada yang lain, “Berapa banyak orang-orang yang berhaji pada tahun ini?”

Jawab yang lain, “Enam ratus ribu.”

Lalu ia bertanya lagi, “Berapa banyak yang diterima ?”

Jawabnya, “Tidak seorang pun yang diterima, hanya ada seorang tukang sepatu dari Damsyik bernama Muwaffaq, dia tidak dapat berhaji, tetapi diterima hajinya sehingga semua yang haji pada tahun itu diterima dengan berkat hajinya Muwaffaq.”

Ketika Abdullah bin Mubarak mendengar percakapannya itu, maka terbangunlah ia dari tidurnya, dan langsung berangkat ke Damsyik mencari orang yang bernama Muwaffaq itu sehingga ia sampailah ke rumahnya. Dan ketika diketuknya pintunya, keluarlah seorang lelaki dan segera ia bertanya namanya.

Jawab orang itu, “Muwaffaq.”

Lalu Abdullah bin Mubarak bertanya padanya, “Kebaikan apakah yang telah engkau lakukan sehingga mencapai darjat yang sedemikian itu?”

Jawab Muwaffaq, “Tadinya aku ingin berhaji tetapi tidak dapat kerana keadaanku, tetapi mendadak aku mendapat wang tiga ratus dirham dari pekerjaanku membuat dan menampal sepatu, lalau aku berniat haji pada tahun ini sedang isteriku pula hamil, maka suatu hari dia tercium bau makanan dari rumah jiranku dan ingin makanan itu, maka aku pergi ke rumah jiranku dan menyampaikan tujuan sebenarku kepada wanita jiranku itu.

Jawab jiranku, “Aku terpaksa membuka rahsiaku, sebenarnya anak-anak yatimku sudah tiga hari tanpa makanan, kerana itu aku keluar mencari makanan untuk mereka. Tiba-tiba bertemulah aku dengan bangkai himar di suatu tempat, lalu aku potong sebahagiannya dan bawa pulang untuk masak, maka makanan ini halal bagi kami dan haram untuk makanan kamu.”

Ketika aku mendengar jawapan itu, aku segera kembali ke rumah dan mengambil wang tiga ratus dirham dan keserahkan kepada jiranku tadi seraya menyuruhnya membelanjakan wang itu untuk keperluan anak-anak yatim yang ada dalam jagaannya itu.

“Sebenarnya hajiku adalah di depan pintu rumahku.” Kata Muwaffaq lagi.

Demikianlah cerita yang sangat berkesan bahawa membantu jiran tetangga yang dalam kelaparan amat besar pahalanya apalagi di dalamnya terdapat anak-anak yatim.

Rasulullah ada ditanya, “Ya Rasulullah tunjukkan padaku amal perbuatan yang bila kuamalkan akan masuk syurga.”

Jawab Rasulullah, “Jadilah kamu orang yang baik.”

Orang itu bertanya lagi, “Ya Rasulullah, bagaimanakah akan aku ketahui bahawa aku telah berbuat baik?”

Jawab Rasulullah, “Tanyakan pada tetanggamu, maka bila mereka berkata engkau baik maka engkau benar-benar baik dan bila mereka berkata engkau jahat, maka engkau sebenarnya jahat.”

Dan orang-orang yang terdahulu – yang mula-mula (berhijrah dan memberi bantuan) dari orang-orang “Muhajirin” dan “Ansar”, dan orang-orang yang menurut (jejak langkah) mereka dengan kebaikan (iman dan taat), Allah reda akan mereka dan mereka pula reda akan Dia, serta Ia menyediakan untuk mereka Syurga-syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, mereka kekal di dalamnya selama-lamanya; itulah kemenangan yang besar.Surah At-Taubah, Ayat 100

 

Permalink Leave a Comment

:TorturE:

September 11, 2008 at 8:15 am (Uncategorized)

wOow. Blh thn mencabarnye soklan2 chem paper 2 td. Terkapai2 di angkasa memikirkan jwpn2 yg tepat utk setiap sub soklan2 yg dikeluarkn. Berhempas pulas cuba menguntai satu demi satu fakta dlm buku yg tlh dibaca, namun ape kan daya, masa mencemburui penulis. Pening pon x ilang lg ni. Huhu Wlaupun lopongan2 dlm ruang jawapan diisikan, ketepatannya blm dipastikan lg. Hanya menunggu dan berserah kpd Ilahi.

Tomorrow the torture will continue

Itulah kata2 peransang Mr Hanson sejurus selesai paper 2 chem td. Paper 1 chem yg terkenal dgn kesukarannya mmg amatlah digeruni penulis. Namun apa gunanya blaja probability dlm Stats. Setiap soklan diberi 4 pilihan jwpn. Setiap 1 mmpunyai probability 1/4 utk betul. Kalau bijak, keluarkanlah jwpn2 yg confem slh. So dpt la naikkan probability jwpn yg btol. Lps 2 kalau still x dpt jwpn yg tpt gak, skill membidik akan menjadi taruhan. Yeahh.

Untung sabut timbul, untung manusia sapa tau.

Bidik 2 kene la berhikmah. jgn membidik membuta tuli. Hehe. Anywhere, gnekn mse yg ada ni utk study 4 da next paper, Paper 1 Chem. Yg lps 2 usahlah dikenang2. Sabar2. InsyaAllah minggu dpn dpt la balik paper yg dh wat td. Mase 2 kalau nak tkr jwpn pun boleh. Tapi markah tetap x blh tukar. Haha.

Exam2 oh exam. Nasib baikla ko trial je. Jgn ko wat pasal mase Exam AS yg btol2 sudeh. Amin. Ok, time 2 study. Adios~

Permalink 1 Comment

:IlmU:

September 10, 2008 at 4:52 am (Uncategorized)

Kebetulan. kelihatan riak2 wajah ceria terpancar dari sebilangan students yg menduduki exam Physics paper 2 td. Mana x nye, yg keluar td sejibik-sejibik past paper may/june 2008 pnyer. Beruntunglah kpd sesiapa yg dh wat. Overall, paper die blh thn la. Blh la jawab. X tau la btol ke x. Anywhere, tawakkal is the best things to do now after you have put all ur effort on it. Semoga grade yg kuar baik2 belaka. Huhu.

Esok, killer paper bg penulis. Paper 3 bio n paper 2 chem. Fuh. Mencabar sungguh. Mlm ni kene la pulun abih2. Alkene, alkane, carboxylic acid, bla bla bla….. Sungguh brilliant otak2 manusia yg menemui bende2 organik 2. Skrg, org yg x menjumpainya plk kene mempelajarinya. Lumrah pelajar. Menerima apa yg telah ditulis dlm buku kemudian baru jwb dlm exam.

Sbg khalifah Allah dimuka bumi ni, ilmu haruslah dituntut. Tuntutlah ilmu sebungga ke negara cina sekalipun. Mengapa negara cina. Wallahualam. Ilmu x terbatas dlm proses P&P shj. Jika proses P&P hanya membekalkan kita dgn ilmu duniawi, ilmu akhirat jg haruslah dipenuhi agar seimbang kehidupan ini. Samalah seperti konsep Yin & Yang.

Ilmu bukan terbatas dgn disampaikan oleh guru shj. Malah semua org yg bergelar guru jg mampu memberikan ilmu. Allah, Tuhan yg Maha Esa juga x terkecuali.

Dan Allah akan mengajarnya ilmu menulis, dan hukum-hukum aturan ugama, dan juga kandungan kitab-kitab Taurat dan Injil. Surah A-li ‘Imraan, Ayat 48

Ilmu itu adalah suatu yg amat berharga yg amat banyk manfaatnya kpd kita. So, carilah ilmu dan jgn segan2 utk mencarinya. Ilmu x akn datang bergolek jika x de orang nak menggolekkannya. Haha

Permalink 2 Comments

Next page »